Jumaat, 20 Julai 2012

SUSU KAMBING HIGOAT PENUTUP SAHURKU SEKELUARGA..SYUKUR!!!

Syukur kepada Allah s.w.t...Bulan ramadhan bulan yg mulia tiba kembali & aku dapat menyambutnya dengan kesejahteraan.

 

AMBIK MODE BERPUASA DENGAN LAGU~ AHLAN WA SAHLAN RAMADHAN~

 

Tu dio sekali masak 3dapur...nak cepat memasak utk seisi keluargaku yg besar 11orang..Syukur dapat selesai masak dari pukul 4.30pg hingga 5.15pagi. Apa lagi sahur dulu yah!!!!



As slm..syukur sudah selesai ibadah sahurku sekeluarga.
 Berakhir dengan Secawan SUSU HIGOAT + SpyHru...dan tak lupa kemam 2biji tablet .
,dgn Niat Semoga dengan minuman sunnah itu memberiku tenaga,kesihatan & kesejahteraan
sepanjang menjalankan ibadah puasaku seharian..Amin!!!

 Yang utama niat sahur & Niat berpuasa wajib!!!!

 UNTUK NIAT PUASA HARI-HARI:-

 "Nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa ( Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala )

 UNTUK NIAT PUASA SEBULAN;-
 Sahaja aku berpuasa sebulan menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala. `

~ SALAM RAMADHAN SEMOGA ALLAH SWT MEMBERKATI KITA..Amin~~~

KEK COKLAT MOIS HIGOAT MENYAMBUT 1 RAMADHAN

Teruja nak sambut sahur pertama kali..malam 20hb Julai 2012 anak2ku dok belajar buat Kek coklat mois...Aku duduk sebelah diorang yg bancuh...mudah kerja ummi dia
RESEPINYA: BAHANNYA:- 3 GELAS TEPUNG GANDUM 1/2 SUDU TEH BAKING POWDER 1/2 SUDU TEH BIKABONAT 1/2 SUDU TEH GARAM 2 GELAS KOKO 2 GELAS MINYAK MASAK 2 GELAS GULA CASTOR 1 GELAS SUSU HIGOAT( 1 SACHET) 2 GELAS SUSU MANIS 4 BIJI TELUR 1 GELAS AIR YG MENDIDIH CARANYA:- 1. TELUR, GULA DICAMPUR & DIMESIN HINGGA KEMBANG 2. MASUKKAN SUSU HIGOAT,SUSU MANIS DIKACAU HINGGA SEBATI 3. MASUKKAN TEPUNG GANDUM, BAKING POWDER, BIKABONAR & GARAM( DIAYAK) MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBAIL DIKACAU HINGGA SEBATI. 4.MASUKKAN SEBUK KOKO..KACAU HINGGA SEBATI 5. MASUKKAN AIR YG MENDIDIH..DIKACAU 5MINIT 6. MASUKKAN MINYAK DIKACAU HINGGA SEBATI
DIKUKUS SELAMA 45MINIT...SELAMAT MENCUBA!!!
Achik bersemangat menyiapkan kek kegemarannya.
Along tak mahu ketinggalan..tengok tu adik wan bergaya jee...hahaha!!!

RESEPI MINI DONUT SUSU HIGOAT

RESEPINYA:- 1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM 1/2 CAWAN GULA CASTOR 1 1/2 SUDU TEH BAKING POWDER 1/2 SUDU TEH GARAM 125 MGRM BUTTER 1BIJI TELUR 3/4 CAWAN SUSU PEKAT MANIS Taburkan 1sachet SUSU HIGOAT ( LEMAK) CARA-CARANYA:- 1. Campurkan gandum, gula, baking powder & garam 2. Butter,telur & susu diputar hingga kembang( 4 hingga 5 minit) 3.dibakar 2minit.
Sekarang anak teruna saya yg no 3..Sanggup jd Master Cheff nya...Ummi ada sebelah mengajar...Jadik ...Taniah!!! Jom dengar lagu ~ Sinar Ramadhan setelah penat buat donut~ Therapy minda jugak ni...relex!!!!

POPIA NESTUM

1 bungkus kecil susu tepung (kisar halus dan di ayak) 1 bungkus kecil nestum (kisar halus dan di ayak ) gula halus yang sudah di ayak secukupnya 2 bungkus kulit popia (besar) 1 biji kuning telur (untuk pelekat) Cara-cara : Gaulkan bahan yang telah dikisar tadi hingga sebati dan simpan dalam bekas kedap udara. Gulung kulit popia sekeping demi sekeping dan di bahagian hujungnya sapukan sedikit kuning telur. Kemudian gunting secara menyerong dan goreng dengan menggunakan api yang sederhana dengan menggunakan minyak yang banyak dan panas. Toskan, biarkan ianya sejuk sedikit dan gaulkan dengan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.